Bodegan bli till

I byn fanns en gammal gemensam tvättstuga från -58 och som numera aldrig användes och stod tom året runt. Utrymmet som sådant var ganska stort, med torkrum, mangelrum och något sorts rum som jag inte ens vet vad man använde till, med skumma handtag vid väggarna och en aldrig sinande doft av avslaget kaffe och avföring!!

Okey tänkte vi, vi är några veteranskoterfantaster här i byn, och för övrigt gillar vi varandra ganska bra, så varför inte fixa till den gamla tvättstugan till något bättre som vi kan använda som någon sorts samlingspunkt för byainnevånare.

Den tiden bodde det fortfarande några individer av det äldre gardet i byn, och jag vill på inget sätt förringa eller förtala deras del i det hela, det handlade helt enkelt om nostalgi och världsarv för dessa äldre byainnevånare. De värnade helt enkelt om deras tvättstuga, även fast den in inte använts på tjugo år, och mest troligt aldrig mer skulle komma att användas igen.

Efter mycket övertalande och med inflytandet av de nyinflyttande i byn lyckades Pastorn övertyga alla om att det skulle bli bättre om vi byggde om tvättstugan till en samlingspunkt, slog ut väggarna och tex byggde en liten bar med dansgolv.
Okey sa nästan alla, och så blev det, året var 2001.

När vi väl hade rivit väggarna, slängt ut den fyrahundrafemtio kilo tunga centrifugen (som vi för övrigt försökte kränga på Blocket, men det gick åt h-vte då den misstogs för en jetplansmotor) så följde resten av byn med av bara farten, skaparkraften och entusiasmen var stor och början till en Bodega tog form. När väl bollen var i rullning så kom hjälp från i princip hela byn.

Det enda som forfarande finns kvar av den tidigare tvättstugan, är det betongfundament som den gigantiska centrifugen stog på. Byns egen stenhuggare har med hjälp av en stor motordriven Hilti, ristat in ”The Bodega” på den.

Idag står stenen utanför bodegans ytterdörr och vi utmanar alla bodegabesökare att försöka lyfta Bodegastenen med endast två fingrar. (ett tag tänkte vi ha detta som inträdesprov för att få komma in i bodegan, men det slutade med att ingen kom in)

En bya-samlingspunkt i form av en bodega trädde fram, som under följande år blev väl bevistad av alla byainnevånare, inklusive de gamla som tidigare företrätt bevarandet av en föråldrig tvättstuga.

I Bodegan hålls det idag allt ifrån barnkalas, kurskvällar, pokeraftnar till ”After skoter” med påföljande bastning.

Vi har en fras som vi med glädje sprider till våra medmänniskor:
Welcome to the Bodega, just a few gunshots from the major highway…

Top